Ett minne.

166325_474156165813_6856631_n

När vi tog den här bilden på centralstationen i Stockholm skulle vi resa till Indien. Vi behövde en bild till visumet vi skulle önsaka om. Jag dog av skratt när bilden kom ut, den blev ju inte lyckad nånstans (för Elias) ;). Vi var i Indien fem veckor, väldigt många intryck. Jag var inte så jätte berest på den tiden så detta var min första ”riktiga” resa utanför chartervärldens trygghet. Då vet jag inte vad jag kände eller tyckte när vi intod Indisk mark, allt var så annorlunda och främmande. Min trygghet i detta land var Elias som alltid är den som backar up och fixar. En månad innan vi skulle åka avrådde UD alla turister att resa till Indien. Det hade skett ett terrordåd i Mumbai där dom bland annat hade satt eld på ett välkänt turisthotell samt skjutit rakt in i ett känt backpacker cafe. Siktet var riktat rakt mot turismen för att få omvärdlens ögon på sig. Någon vecka innan vi skulle åka drog UD tillbaka sin rekomendation och vi valde att åka trots den tidigare avrådan. Då vi kom till Mumbai, vilket var vårt första stopp på resan innan vi skulle vidare ner till Goa, var det fullt med beväpnade soldater utanför flygplatsen. Vi möttes av en man som gång på gång upprepade frasen ”Follow me, I have a safe place for you, follow me, its not safe for you here.”

Eftersom vi visste att det fanns ett ökat hot mot just flygplatsen och tågstationen kunde vi inte göra annat (trötta och slitna efter flygresan) än att följa med honom till hans hotell som alltså skulle ta oss till tryggheten. Mannen visade sig vara en försäljare och Vi blev totalt grundlurade, haha. Visst vi kom till ett hotell och fick sova några timmar. Men till ett orimligt högt pris och vi fick inte alls det vi hade blivit lovade.Denna berättelse kan göras lång, då vi sedan hamnade på en skumpande buss ner mot Goa som tog 19 timmar utan kisspaus. Mycket hände och detta minne kommer vi alltid bära med oss.

Väl i Goa var det fina stränder med barer och restauranger längs med hela stränderna. Frukosten intogs med ansiktet mot vattnet, alltid med en färskpressad apelsinjuice. Det som var speciellt var kontrasten som blev efter terrordåden i Mumbai. Tydligen så fanns det ett ökat hot mot Goa över jul och nyår (vilket var då vi var där). Bredvid de härliga restaurangerna, barerna och poolerna längs med stranden så byggdes även skyttegravar. Yes! De fanns tillsist utspridda lite här och var längs med stränderna.

Efter Goa blev det att ta ett flyg ut till paradis öarna i Andamerna som ligger mellan Indien och Thaliand. Där blev det dyk bland ett av världens finaste corallrev och massa indisk mat.

Resan avslutades där den började i Mumbai med shopping och en massa upplevelser. Och sista dagen satt vi och fikade i backpacker cafet som hade hål i taket efter skottlossningen en månad tidigare. Mmm…

Jag kan ju säga att hade allt detta skett idag, några år äldre, hade jag nog tagit första bästa flyget hem nånstans där när vi inser att det byggs skyttegravar. 

Nu flera år senare ångrar jag inte en sekund att vi åkte iväg till ett land som Indien. Det har gett oss och mig viktiga perspektiv. Varje sådan här erfarenhet vi har tillsammans är dessutom något som har stärkt oss väldigt mycket. Jag och Elias älskar och resa och vi har varit i många länder tillsammans. Men just Indien var vår första stora resa och den som verkligen sammansvetsade oss och gav oss perspektiv tillsammans som vi alltid kommer att ha.

P1030921 P1030615P1030686P1030928P1030637P1030688 P1030923 P1030944P1030643 P1030552 P1030739 P1030880P1030938 P1030773 P1030789

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.