Puppy eyes och second opinions.

image

Alf har övergett sitt ben och vill så gärna komma upp i soffan. Problemet är ju att man är lite för liten för att klara den biten själv. Men med dessa ögon förstår ni ju själva. Det dröjer inte länge tills han får sin vilja igenom.

Idag har vi haft våra toastmasters på besök, trevligt trevligt. Det kommer bli så himla bra. Imorgon är jag ledig. Då blir det en massa fix fram till eftermiddagen då Elias kirurg kommer ringa.

Imorgon kommer Elias vara med på en leverkonferens som äger rum i Huddinge. Kirurgen kommer alltså kunna meddela vad som sades på denna då han ringer. Att han ska vara med på denna konferens trodde vi inte eftersom onkologerna här har vägrat skicka remiss till kirurgerna i Huddinge. Man har alltid rätt till en ”second opinion”. Onkologerna i Västerås tog beslutet att någon mer kirurgi kommer det inte att bli, och sa till oss att det bästa i dagsläget är att få en ”second opinion” från radiumhemmet i Stockholm. Där kommer Elias även vara med på en konferens med olika slags läkare, bland annat specialiserade onkologer och kirurger. Detta är förstås något vi önskar. Elias har en otroligt ovanlig cancerform och att specialister tittar på hans fall känns ju inte annat än rätt. Men vår önskan har även varit att det skall skickas en remiss för ”second opinion” till Elias kirurg (som känner honom väl) i Huddinge. Detta har nekats och förklaringen till detta har varit luddig. En förklaring vi en gång fick var att ”man får inte hur många second opinions som helst”. Är det inte meningen att valet av ”second opinions” skall kunna tas av patienten själv? Vad hände med att försöka få patienten mer delaktig i sin egen vård, i sin egen kropp!?

Vi är så besvikna på detta. Vi vet inte exakt vad som gäller. Men detta känns bara så fel. Vi lyckades efter många om och men få iväg ett läkarutlåtande till kirurgen i Huddinge. Alltså inte en remiss, utan ett läkarutlåtande. Detta verkar alltså nu tagit Elias till konferensen som ska vara imorgon. Intressant hur mycket man kan påverka själv i dagens sjukvård. Det har vi upptäckt tydligt gång på gång på gång under detta år.

Man blir bara så rädd. Vad händer med dom som inte orkar? Det är så sorgligt att det ska behöva vara såhär.

Imorgon blir en jobbig väntans dag. Som så många tidigare vi haft.

Bild från Spanien i somras.
Bild från Spanien i somras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.