Grymma Elaine

All heder till Elaine Eksvärd som i dagarna delat med sig öppet om sin uppväxt där hon var med om ett brott. Hon ger ut en bok som beskriver vad hon varit med om och tar i och med det ett viktigt steg mot att samhället blir mer uppmärksamt på detta problem och synliggör det.

I den nu aktuella boken ”Medan han lever” (Forum) skriver hon om sexuella övergrepp. Boken handlar inte om grova våldtäkter eller om fysisk misshandel och den är ingen hämnd, menar Elaine Eksvärd. Snarare handlar den om ett litet barns villkorslösa kärlek till sin pappa – och vad som händer när han i hennes ögon sviker.

– I varje skolklass finns det enligt Rädda barnen två flickor och en pojke som blir sexuellt utnyttjade på något sätt. Jag skriver för dem och för att vuxna ska få upp ögonen för det här problemet. Ingen ska behöva uppleva det jag fick göra, säger Elaine Eksvärd. Text från artikel i DN.

Med hjälp av sådana som Elaine blir världen till en bättre plats. Och oj vad detta har uppmärksammats i alla olika sociala medier. Vi har ett jäkla vapen i dagens samhälle med hjälp av det det mediala. Budskap sprids snabbt och stort. Smarta, starka Elaine som förstår det och sprider sitt budskap. För en bättre värld.

Från Elaines blogg: 

Jag har gått med i föräldrarådet på förskolan. Jag tog upp lite obekväma fakta kring antal sexuellt utnyttjade barn och hur vi bör lära barn integritet. Jag var noggrann med att berätta att jag uppskattade förskolans jobb, men också ville att de skulle jobba förebyggande för att skydda barn från sexuella övergrepp men också de som inte respekterar ens integritet. Föräldrarna reagerade positivt och var glada att jag tog upp saken, men jag måste säga att pedagogerna var hala som ålar. ”Vi jobbar med att de ska säga stopp vid konflikter och det är nästan samma sak”. och jag förklarade att det inte alls är samma sak. Det ena är en brandövning och det andra är en orkanövning. Sen förekommer sexuella övergrepp betydligt mer ofta än bränder, ändå lär vi barn att skydda sig mot bränder. Vi borde lära dom att skydda sig mot övergrepp också, det är vår plikt. Jag ska vara desto strävare nästa möte så det blir ännu svårare att åla sig från dessa viktiga frågor. Gör det på era förskolor ni med! Gör det för barnens skull.

Elaines egna ord från TV4 intervjun. Det här får inte bara vara ytterligare en tragisk historia utan det måste ske en förändring. Heja Elaine!

4 reaktion på “Grymma Elaine”

 1. Hej.
  Har precis läst er historia och är verkligen tagen.
  Min pappa som precis fyllt sjuttio har fått levermetsdtaser från en tjocktarmscanser han tidigare haft. Han har även en gång tidigare haft metastaser i levern som opererades bort men denna gången säger läkarna på SUS Lund att de inte vill operera levern ytterligare en gång så nu återstår palliativa vård!
  Jag tänkte på detta med second opinion. Kan vi be om detta tror du och är det någon speciell kirurg i Huddinge man ska be om eller hur funkar det?
  Skulle vara jättesnällt om du har tid att ge mig lite råd. Många varma hälsningar Ulrika

 2. Hej!

  Vad tråkigt att höra om din pappa. Ett sådant besked är otroligt tufft att få. Man har alltid rätt till en second opinion som cancerpatient. I Huddinge finns det kirurger som är specialiserade just på lever. E har alltid blivit opererad där. Be om en second opinion dit om ni bor i mellansverige, bor ni längre ner är det Sahlgrenska som också har specialiserade kirurger på lever. Ibland måste man tyvärr strida lite för sin sak. Om det känns så för er att ni gärna vill ha en second opinion så tycker jag absolut att ni ska ta upp detta med SUS. Många varma hälsningar tillbaka <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.