När ett syskon skrivs ut skrivs nästa in

Det är så lustigt eller hur man nu ska uttrycka sig, att när Elias skrivs ut från sjukhuset så skrivs hans syster Linnea in. Hon skrevs in igår på akademiska i Uppsala för att idag göra en planerad operation hon väntat på i cirka ett år. Det är en väldigt speciell operation, nämligen en dubbelsidig mastektomi. Hon ska alltså operera bort båda sina bröst.

Det krävs mycket mod för denna operation och Linnea är en riktig förebild som kommer genomföra den. Det är nämligen så att då Elias skulle ta studenten och Linnea var mitt uppe i sina gymnasiestudier så gick deras fina mamma bort i bröstcancer efter ett par års fight mot sjukdomen. Linnea, Elias och deras bror Simon har heller aldrig träffat deras mormor då hon gick bort i samma sjukdom, då deras mamma var i 20 års åldern. Deras mormors mamma gick även hon samma väg tillmötes. Tre generationers kvinnor som alla gått samma väg. Alla drabbades de av bröstcancer innan de fyllt 50. Och till en början hittades inget av de ärftliga generna BRCA1 eller BRCA2 som påvisats öka risken för bröstcancer i deras mammas blod som hade  sparats ner för analys, heller inte i Linneas blod. Utredning gjordes då Linnea var i 20 års åldern men ingen gen hittades alltså. Hur kunde det vara så att tre generationer av kvinnor gått samma väg tillmötes men ingen ärftlighet hittades? Linnea ville ändå operera bort sina bröst då rädslan förstås var stor att drabbas men fick inget stöd av detta från sjukvården som avvisade henne därför att ingen gen kunde påvisas.

Till för cirka två år sedan. Linnea tog upp detta igen med sin läkare. Ytterligare ett fall av cancer hade slagit ner som en bomb i hennes familj, hennes bror Elias hade drabbats. Tankarna kom återigen in på detta märkliga att så många kvinnor i hennes släkt drabbats och hon tog återigen kontakt med sjukvården. Och vad som kom sig då var att det just höll på att hända en massa på forskarsidan vad det gäller dessa gener. Hon fick träffa en läkare på bröstenheten som berättade om den skl. ”Swea studien”: – Studien bygger på en redan existerande klinisk verksamhet där genetisk rådgivning ges till patienter och anhöriga i familjer med misstänkt ärftlighet för bröstcancer. Med ny genetisk teknologi kan ett större antal bröstcancergener testas och utvärderas för att bättre förstå sambanden mellan genetisk uppsättning och risk för att utveckla bröstcancer, säger Åke Borg. Källa. 

Linnea fick vara med i Swea studien och jag vet inte exakt hur studien görs men i stora drag så förklarade man att man nu kan granska och leta efter fler gener än tidigare. Man kan hitta en ”svans” av BRCA1 eller BRCA2. Man började då titta i Linneas mammas blod som finns sparat med hjälp av den nya tekniken efter denna ”svans” och man fann den. Först då gick man vidare och undersökte Linneas blod för att se om hon också hade ärvt denna. Det fanns en 50% risk för det. Kort därefter fick hon veta att man hade hittat en svans av BRCA1 genen även i hennes blod. Hon hade alltså en påvisad ärftlighet på 60-80% risk att utveckla bröstcancer. Med den vetskapen var det inget snack om saken för Linnea. Då Elias just då också kämpade för sin cancer så stärktes hon ännu mer till operationen.

Operationen planerades in och görs alltså idag. Risken för att drabbas minskas därmed avsevärt. Forskningen går verkligen framåt hela tiden och det gäller att hålla sig uppdaterad. Man måste hålla reda på själv vad man kan ha för åkommor och därmed risker. Kontakta alltid sjukvården själv för att trycka på kring utredning och vänta aldrig på att de själva ska höra av sig. Det är ditt liv och det är du som är expert. Du som känner dig själv bäst. Man vet aldrig om något som ej gick för några år sedan faktiskt är möjligt idag. I forskarvärlden går det fort fram.

So let´s kick some cancer genes ass today! Nu ska dom bort bort bort. Idag tänker vi på den fina kämpen och förebilden Linnea hela dagen. (Hon har gett mig tillåtelse att skriva om detta). 

Rosa-bandet

5 reaktion på “När ett syskon skrivs ut skrivs nästa in”

  1. Så sant, så modigt och så rätt💕
    Jag har tidigare helt förlitat mig på sjukvården och räknat med att de alltid hade koll på mig som patient.
    Men så är det inte tyvärr. Och många får betala ett mycket högt pris för det.
    Lycka till med allt💕🐞

  2. Ja, jag säger detsamma, lycka till med allt ni modiga människor😜❤️Kram till er o hoppas ni får en fin midsommar🍀🐞🌻❤️

  3. Tänker extra mycket på Linnea o er idag! 🍀🍀🍀 Hoppas ni får en bra midsommar! Kram från Anders o Agneta

  4. Hemskt, men också fantastiskt att se vad forskningen går framåt! Jag håller tummarna för en lyckad op och snabb återhämtning:) Modigt av Linnea! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.