Ett tips

Tänkte om jag (Elias) ska flika in med lite mattips ibland här på bloggen. Ni som följer bloggen har säkert förstått att vi, speciellt jag har helt ändrat min kost successivt sedan jag blev sjuk. Kort och gott äter jag nu en vegansk lchf kost + ägg. Se mer här http://showlife.nu/min-kost/ (har ändrat min kost lite grann sedan 2 månader. Äter mindre kolhydrater och har lagt till ägg ibland).
Först om att göra eget nötmjöl och sedan en supergod  zucchinilasagne.

Nötmjöl

Idag gjorde jag som sagt ett eget nötmjöl. Det blev ett paranötsmjöl i en gammal mandelkvarn som jag fått av min pappa. Som han i sin tur har haft x-antal år. Fungerar hur bra som helst. Så ett tips,  gör ert eget nötmjöl, med en mandelkvarn eller någon form av mixer. Fungerar på alla former av nötter. För oss blir det mest paranötsmjöl och mandelmjöl (paranötter och likaså mandelnötter har ett lågt GI). Att göra eget nötmjöl är lätt och blir betydligt billigare än att köpa färdigt. Ett tipps är att köpa stora ekologiska påsar som diverse kostsidor säljer.

13950647_10153644069226254_1068289041_o

Zucchinilasagne

Gårdagens middag blev en zucchinilasagne som jag komponerade ihop själv. Ska försöka att återberätta hur jag gjorde.

5st medelstora zucchini

”Köttfärssåsen”
Sojafärs, en påse (325g)
3 st. burkar hela tomater
4 st. vitlöksklyftor
En ”tumbit” ingefära
En stor chili. Använde en rökt chili + en vanlig röd chili. Tycker om när det blir lite hetta.
1/2 dl Soya. Använder tamarisoja som är glutenfri. Har soja istället för salt.
Peppar
2 tsk paprikapulver
1 msk oregano
1/2 msk timjan
1 kruka basilika

”bechamelsås”
2 msk kokosolja
1 1/2 msk fiberhusk
8 dl mandelmjölk eller annan nötmjölk.
1/2 muskotnöt
1 msk soja
Peppar

Stek chili, vitlök, ingefära, peppar, oregano, timjan i lite kokosfett en liten stund, i med övriga ingredienser. Låt småkoka i ca:40 min så det reduceras ner, så den inte blir så vattning.
Hyvla zucchinin. Lägg i en skål, salta och blanda. Låt stå i ca:1 timma så att vätskan dras ut. Häll bort vattnet som blir. Skölj och krama ur vätskan så gott det går.
Smält kokosfettet, i med alla ingredienser. Låt stå tills det tjocknar. Blir en lätt slemmig konsistens.

180 grader i ca:30-40 min.

Bygg sedan upp lasagnen din lasagne (bred ut bechamelsåsen så gott det går. Blir bra när lasagnen får gotta till sig i ugnen)

P1070128 P1070131

Hoppas det inte blev för rörigt. Undrar ni något är det bara att skriva en kommentar.

//Elias

 

 

7 reaktion på “Ett tips”

  1. Jag ska prova på direkten! Tack oxå för receptet på de goda chokladbollarna. De gick verkligen hem och det där med att mala eget mjöl av nötter o mandlar blir ju jättebra o mycket billigare, det har jag oxå provat. Du är verkligen inspirerande. Tack o ha en fin helg tillsammans???❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.