Ett ord

Jag fick ett mail härom dagen och kom att tänka på mina vårdkontakter, om där man numera kan gå in och läsa sin egen journal. Hemma i soffan kan man se den, svart på vitt. Den behöver inte ens vara signerad. Den finns osignerat i upp till två veckor. Hur som helst så kan man ju iallafall där se exakt allting svart på vitt hemifrån. Det kan säkert vara bra i många avseenden, till exempel för att man som patient kan känna sig mer delaktig då. Och det vill man ju såklart vara som patient. Delaktighet är nog en av de viktigaste delarna. Men det kan också bli så fel. Som tjejen som skrev till mig som hade fått veta att man ansåg att hennes mans vård numera var i ett palliativ skede. Palliativ? Detta var det ingen som hade förklarat eller nämt överhuvud taget för dom. Det är minst sagt ett skrämmande ord. Ett ord som man aldrig någonsin vill beblanda sig med, allt eller överhuvudtaget. Någonsin.

Och tänk vad fel det kan bli. Jag minns då E genomgått sin första stora operation och vi skulle träffa onkologen för första gången. Tänk vad mycket som faktiskt gick fel i det mötet. Tänk vad stort det mötet var för oss. Det var så avgörande i så många aspekter. Tre månader hade gått sedan han fått sin diagnos. En stor operation hade genomförts samt fem veckor av eftervård på Huddinge sjukhus. Äntligen var vi hemma i vår hemstad och nu skulle vi få reda på två, för oss stora stora frågor. 1, hur såg provsvaren ut efter operationen, fanns det spridning? 2, hur gör vi nu med den fertila biten. Vi vet ju att cellgifter kan påverka sådant, vad skulle erbjudas på den punkten?

Läkaren ställde alla standardfrågor, berättade sedan att proverna från operationen ej såg bra ut. Man hade fått bort allt synligt för ögat men mikroskopiskt efteråt sett spår av cancerceller lite överallt. Minns ej alls allt vad han sa. Det jag minns såväl var pappret som låg framför oss på bordet, som läkaren själv använde sig av. Inget vi skulle få ta del av, men det var en bunta med papper och fackord. Provsvar och journalpapper. Och det där ordet. Tydligt mitt på skrivbordet. Såg han att vi såg? Det stod alltså ”palliativ cellgiftsbehandling”.

Det ordet togs aldrig upp med oss. Det som sades var att cellgiftsbehandling skulle påbörjas och att man kunnat se cancerceller kvar i Es kropp efter operationen. Sen var mötet slut. Inget prat alls heller om vår andra stora fråga. Jag skulle nog kunna säga att alla fel som kunde gå fel gick fel under detta möte.

Dagen efter ringde jag och krävde att läkaren skulle ringa tillbaka så vi kunde få ställa alla de frågor vi faktiskt hade. Under mötet var nervositeten stor och chocken över provsvaren och ordet som låg framför oss på bordet så dövande att ingenting kom fram. Svaren fick vi via telefon då vi själva frågade dagen efter. Ingående nej, ytligt ja. Och detta har lett till att många frågor än idag känns otydliga.

Jag vet att detta inte är någon unik historia för just oss. Snarare tvärtom. Många är med om liknande. Likasom det också många gånger är precis tvärtom. Världens bästa bemötande. Såklart. Men sådana här möten ska inte kunna inträffa. Så är det bara.

Det vi iallafall bestämde oss för efter detta möte var att just det där dumma ordet ”palliativ” just bara är ett ord. Ett ord. Alltså inget som är skrivet i sten eller som spår om framtiden på något sätt. Det är bara ett påhittat ord. För vem kan egentligen veta. Och med den lilla lilla forskningsbas som finns om just denna cancerform där ingenting kan konstareas bestämde vi oss för att tro på behandlingen. Och behandlingen fungerade, fler operationer gjordes. Och vad läkarna då verkade tro var tre månader har nu i november blivit tre år. Tre år sedan diagnosen. Många år till ska det bannemej bli. Under alla år så ska vi njuta. Och leva.

Åh vad skönt detta var att skriva av sig. Här kommer lite bilder från dagens svampskog. Eller ”Alfskog” för någon svamp hittades inte. Hihi…

14409927_10153892755735814_8524668705225573378_o 14409917_10153892757715814_4585117364940788999_o 14481858_10153892758105814_4009023877833646269_o 14481743_10153892756775814_3762933085127738403_o

 

8 reaktion på “Ett ord”

 1. Men fy vad upprörd jag blir, vilket fruktansvärt möte och bemötande! Man ska inte behöva gå hem efter ett cancerbesked och uppleva att det fanns saker som inte sades, att läkaren kanske undanhåller något. Tydlighet (på ett respektfullt sätt) känns ju som något av det viktigaste, inte minst för att man som patient ju har rätt till att ta informerade beslut kring behandlingar osv. Bra att du ringde upp i efterhand! Och begreppet ”palliativ vård” är så lurigt, det har jag lärt mig under dessa cancerår. Kram på er båda ❤️

 2. Lotta, jag vet exakt hur du har det och att man som patient och närstående förtränger det ofattbara. Läkarna kan aldrig någonsin hävda att en behandlingen av en obotlig cancer är kurativ, men som patient och närstående är det en överlevnadsstrategi.

 3. Min mamma hade samma sjukdom som E. Ingen sa till oss anhöriga rent ut hur illa det var utan det såg vi på de intyg vi fick kring närståendepenning. Ingen hade talat om det för mamma heller när det helt plötsligt kom in en kvinna i rummet och presenterade sig som sköterska på palliativa avdelningen och där skulle mamma bli inskriven. Jag glömmer aldrig min mammas blick och reaktion. Fy fasen helt enkelt. Vi har anmält detta plus en hel massa andra incidenter under vår tid på Kalmar Lasarett.

 4. Riktat till signaturen *D*: För det första så tror jag det är svårt att förstå ”exakt” hur Lotta känner sig?
  Det är det nog bara Lotta som kan göra. Jag är nära vän till Elias och Lotta och det du skriver ang att de ”förtränger det ofattbara” stämmer inte alls. De är fullt medvetna om situationen och kämpar varje dag med att läsa nya studier, väga olika behandlingsalternativ mot varandra, dvs bara det är ett heltidsarbete. Sen tror jag nog du förstår att syftet med inlägget inte är att pressa en läkare genom att han/hon ska säga att det finns bot i just den situationen de befanns sig i då med de besked de hade fått.
  MEN precis som Lotta skrev så har Elias en mycket ovanlig form av cholangiocarcinom vilket gör att de studier som finns gällande bot/överlevnad blir svårt att fullkomligt förlita sig på och applicera i Elias fall. Därför gjorde Läkaren fel när han valde att ej skicka på second opinion och istället själv tog beslut om palliativ vårdinriktning. Speciellt när han själv ej besatt specialistkompetens.

 5. Nej Anne, tycker inte det. Allt var väldigt oklart och rörigt den gången måste jag säga. Ja men det begreppet är ju verkligen det. Tänker på dig! Kram <3

 6. D. Jag tror som David skrev att du inte någonsin kan veta ”exakt” hur jag har det. Det vet jag inte ens om mina närmsta gör. Lika lite som jag någonsin kommer kunna förstå ens ”exakt” hur min man har det. Och jag kan inte låta bli att vara nära att blockera din IP adress efter så många korkade kommentarer du lämnat på denna blogg. Jag vet inte vem du är eller vad du vill men när du gång på gång missuppfattar och förvränger det jag skriver så tycker jag att det är lika bra att du slutar läsa. Du kan sprida dina konstiga visdomsord någon annanstans tack för här tas dom inte in. Alls. Tack och hej.

 7. Lotta. FRUKTANSVÄRT. Det får bara inte gå till så, jag blir så ledsen. Och att se sin mammas reaktion… Hoppas och tror att ni tillsist ändå fick god och bra omvårdnad på den palliativa enheten. BRA att ni anmäler. Det är skönt för en själv att göra det samt att man bidrar till att det kan bli bättre. Att öka medvetenheten om sådant här är så bra. Heja er! Stor KRAM

 8. Jag använder ett annat ord, även om så också jag fått palliativ vård slängd i ansiktet och antalet månader att leva… Jag använder ordet kroniskt. Det känns bättre för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.