Skriver och släpper

Åh jag vill inte klaga eller lägga någon ilska på något som bara tar enenrgi, som verkligen inte behövs just nu. Men jag tänker att jag skriver ner det snabbt här och lämnar det sen.

Igår ringde jag  AH teamet (avancerad hemsjukvård i hemmet) som Elias får hjälp av nu för att få antibiotika och blod, bland annat. Jag ringde tidigt på morgonen och sa att Elias har jobbig med andningen (han klagade jättemycket att det var jobbigt att andas och när han klagar så är det så, han klagar nämligen aldrig). Jag ringde direkt på morgonen och sa att det var såhär och att han behöver ha hit en syrgastub samt att få antibiotika. Först var det strul med en remiss som inte hade kommit till dem och blabla. Men sen fick de tag på remissen och skulle alltså komma ut till oss. Ett par timmar senare var de  här för samtal och bedömning, de förklarade att för att få syrgas så måste man bevisa att man verkligen behöver det. Saturationsmätare (instrument som mäter syremättnaden i blodet)  hade de ej tagit med sig så det skulle de först hämta. Tre timmar senare kom dem tillbaka med denna mätare. Elias uppvisade en saturation på 84%, normalt ska det ligga på 95-100%. Alltså en påtagligt ansträngd andning. Som sagt han klagar aldrig. Ja och nu när han hade uppvisat att han behövde syrgas så skulle dem återigen åka tillbaka till sitt kontor och hämta syrgastuben. Efter ytterligare en timme kom dem tillbaka med denna. Elias fick skriva på ett papper, i sig sömntöcknande mående, att han tagit emot tuben och ej får tända ljus nära denna. Sedan sattes den igång och han kunde få hjälp med andningen. Klockan var nu 21.

Sverige i ett nötskal? Regler och riktlinjer som gör så att vi blir helt förblinande och glömmer människan? Feghet att inte våga se människan utan bara de regler som finns? Skrämmande. Jag tycker bara det här var ett sådant tydligt exempel. Allt ska dokumenteras, kollas upp, kontrolleras. Människan är liksom längst ner på listan ibland.

Men så. Nu har jag fått ur mig detta. För övrigt kom det en supergulliga sköterska hit idag. Vill absolut understryka det. Värme. Lite konstigt att det ska komma personal hem. Men är glad att han slipper akutbrits eller en kall avdelning.

6 reaktion på “Skriver och släpper”

  1. Ja det är väl sjukvården idag. Jobbar själv inom sjukvården och ser hur regler o dokumentation tar sån tid istället för att ge patienterna tid! De dom bestämmer sånt här vet inte hur det fungerar i praktiken!!

  2. Man undrar var det sunda förnuftet tagit vägen. Verkar inte inte finns i Sverige längre. Blir så ledsen när jag läser ditt inlägg. Ha det så bra det bara går! Kram?

  3. Hej! Detta är ju helt galet, milt sagt! Hur kan det få gå till på detta sätt? Om du eller någon anhörig orkar så begär att få tala med chefen. Det kan inte vara rimligt att om en person, och som din man, mycket svårt sjuk, ska behöva vänta en hel dag på hjälp med andningen! Hoppas någon av de anställda och ansvariga läser ditt viktiga inlägg. All styrka till Er❤

  4. Patienten i fokus är tyvärr allt mer sällsynt. Jag tycker du är så klok som skriver och släpper. Värdefull tid ska läggas på rätt saker. Jag tänker så på er i denna tid. Kram Cilla

  5. Ja man blir rent ut sagt förbannad?!! Pappersdokumentation verkar vara viktigare än vi människor! Styrka till er båda o alla i er närhet❤️Varma kramar till er????????

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.