Sälen och att vara stark

 


Vi kom upp till Sälen igår kväll. Elias pappa, hans bror Simon, Simons tjej Madde. Hans syster Linnea, Linneas kille Daniel. Jag och… Elias? Elias finns med på ett kort vi tog med och ställt upp på bordet. Det känns fint. Men han är inte här. – Hallå, Elias!? Jag vill ropa ut hans namn ibland. Få svar från Elias som skulle säga något i stil med ”- hej snurpis”. Det som du ofta sa när du skulle dryga dig men ändå vara gullig och kärleksfull. Saknar dig. Ibland vet jag inte var jag ska ta vägen med all denna saknad. Ibland känns det som att man får höra att man måste göra saker för dig själv nu. Ta hand om sig själv. Och jag  vet exakt precis vad ni menar. Jag brukar tänka så själv.  Det är det rådet jag brukar ge andra som har det tufft. Ta hand om dig själv nu, gör roliga saker. Jag håller på med det, men jag tar det i min takt. Jag behöver ta allt i min takt. Jag känner mig själv och kommer veta när jag är redo för saker och ting. Men kalla mig inte stark. Stark är det sista jag är just nu. Jag har bara tvingats in i en förjävlig situation då jag mist min livspartner och man vid 30 års ålder. 1,5 år som gifta. Jag har varit stark i tre år, då cancern ständigt låg som hot för vårt liv. Jag har aldrig släppt garden. Jag är helt slut nu med en enorm tomhet efter allt det där kämpandet. Svag. Långt ifrån stark. Även om jag ibland skrattar och det kan gå tid mellan tårarna. Jag är inte stark men jag gör det på mitt sätt. Jag måste få göra det här på mitt sätt. Rätt sätt vet vi ju alla, det finns inget. Då gör man der ju på ingens sätt. Men det måste få vara en dag i sänder. Hur länge vet jag inte. Och det sjuka är, för att göra det hela ännu mer snurrig, kan att bli kallad stark också verka på det viset att man sträcker lite extra på sig och ser ljuset i tunneln. Så det är kluvet det där. Så om det är någon som kan förklara för mig varför det å ena sidan vid vissa tillfällen är det sista man vill höra men å andra sidan vid andra tillfällen, en tröst? Klockan är 03.30 och jag har inget svar.

IMG_6338IMG_6339

19 reaktion på “Sälen och att vara stark”

 1. Stark. För mig är stark ett tvetydigt ord. Med tiden så har det blivit mer och mer att våga vara svag. Våga vara svag, och våga vara ärlig i det. Livet är så föränderligt. Ibland så jävla orättvist och tungt.
  Lyssnade på radion när jag åkte in till jobbet. Jill Johnsons version av Himlen är oskyldigt blå. Tänker på dig! Gör allt på ditt sätt. I din takt.
  Kram

  ”Himlen är oskyldigt blå,
  som ögon när barnen är små.
  Att regndroppar faller som tårarna gör,
  rår inte stjärnorna för.
  Älskling jag vet hur det känns,
  när broar till tryggheten bränns.
  Fast tiden har jagat oss in i en vrå,
  är himlen så oskyldigt blå.

  När vi växte upp, lekte livet,
  vi var evighetens hopp.
  Det var helt självklart att vår
  framtid skulle bli,
  oförbrukat fri.

  Somrar svepte fram,
  jorden värmde våra fötter där vi sprang
  Rågen gungade, och gräset växte grönt.
  Hela livet var så skönt.

  Himlen är oskyldigt blå,
  som ögon när barnen är små.
  Att regndroppar faller som tårarna gör,
  det rår inte stjärnorna för.
  Älskling, jag vet hur det känns,
  när broar till tryggheten bränns.
  Fast tiden har jagat oss in i en vrå,
  är himlen så oskyldigt blå.

  Frusna på en strand,
  Flög vi med drakar medans
  tiden flöt iland.
  Vi var barn som ingen ondska kunde nå
  himlen var så blå

  Nu tar molnen mark.
  Jag var förblindad av att solen sken så stark.
  Men mina ögon kommer alltid le mot dig.
  Kan det begäras mer av mig.

  Himlen är oskyldigt blå,
  djupaste hav likaså.
  Att regndroppar faller som tårarna gör,
  det rår inte stjärnorna för.
  Älskling, jag vet hur det känns,
  när broar till tryggheten bränns.
  Fast tiden har jagat, oss in i en vrå.
  Är himlen så oskyldigt blå ”

 2. Jag vill dela med mej av en dikt som betytt mycket för mig under tunga tider:

  Att vara stark

  Att vara stark är inte
  att aldrig falla
  att alltid veta
  att alltid kunna

  Att vara stark är inte
  att alltid orka skratta
  att hoppa högst
  eller att vilja mest

  Att vara stark är inte
  att lyfta tyngst
  att komma längst
  eller att alltid lyckas

  Att vara stark är
  att se livet som det är
  att acceptera dess kraft
  att ta del av den

  Att falla till botten
  slå sig hårt
  och alltid komma igen

  Att vara stark
  är att våga hoppas
  när ens tro är som svagast

  Att vara stark är
  att se ett ljus i mörkret
  och alltid kämpa
  för att nå dit

  Marie Fredriksson Anthony

  Många kramar

 3. Jag & min man är mitt uppe i denna sjukdom nu & jag får ofta höra vad stark jag är,ibland tar jag nästa illa upp och blir hemskt irriterad för stark är det absolut sista jag känner mig nu,snarare livrädd,liten & ledsen,skillnaden är ju att man inte har något val❤Styrkekramar till dig❤❤❤

 4. Det känns som om man aldrig kommer upp från det där hålet man befinner sig i, men till slut gör man det, sakta men säkert. Du kommer alltid att bära med dig minnet om Elias och den fina tiden ni har haft här på jorden, också de sista tre åren. Ta det i din egen takt. Ta extra hand om lille Alf, han behöver dig nu och genom honom får du kärlek.

 5. Ha det så mysigt i Sälen nu…. kramar från mig.❤️💕❤️💕❤️💕🌹💕❤️💕❤️💕❤️💕🌹💕❤️💕Hälsa Alla!!!❤️

 6. Önskar dig en härlig vistelse i Sälen,💕Om du har löparskorna med dig ( förhoppningsvis dubbade) ta en löprunda och andas in den underbara fjälluften💕 Allt har sin tid, låt allt ha sin gång❤️En dag i taget❤️Kramar

 7. Tack Eva. Jag har börjat känna att jag vill börja springa igen. Ska göra det när jag är hemma igen. Tack för din kommentar ❤️❤️

 8. Ja stark är ju faktiskt det sista man är när hela ens värld har raserats. Men man måste få vara precis som man är själv för alla är olika och regerar olika. Vad ledsen jag blir av att läsa dina ord. Massa massa kramar till dig ❤️❤️ hur går der för er?

 9. Åh tack Marie. Det är sant det du skriver att stark även är att vara svag. Fina text tack. Kramar ❤️❤️

 10. Det går åt helt fel håll tyvärr,bara de sista veckorna har han blivit så mycket tröttare & orkeslös,vi har bokat in oss på Santa Monica kliniken v 8,han vill så gärna dit så får vi se om han blir något piggare av behandlingarna där,kram❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.