Bönbiffar

Svarta bönbiffar

 

P1050654

Ingredienser (ca:14st)

  • 3 pkt svarta bönor (koka själv ca:5dl färdigkokta)
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 gula lökar eller 3 röda lökar
  • 1 rökt chili
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • Örtsalt och peppar
  • Vegan ost i den smaken man gillar

Gör så här

Mixa bönor och chili  grovt med stavmixer. Riv vitlöken på rivjärn, hacka löken. Blanda i vitlöken, löken, fiberhusken, hasselnötsmjöl, mandelmjöl, salt och peppar, smeten ska ungefär bli som en biffsmet. Låt stå i ca:30 min. Smeten tjocknar till sig. Om för tjock blanda i tex mandelmjölk, för tunt mer mjöl. Ska som sagt påminna biffsmet i konsistensen, något fastare. Stek på ena sidan, vänd och stek på andra sidan, lägg på osten på den stekta sidan, på med ett lock över stekpannan så att osten smälter lite. In i ugnen i ca 15 min, 100 grader så att biffarna sätter sig lite mer.

Tips: Du kan byta ut mjölsorterna till dom du tycker om. Jag har kommit fram till denna blandning som jag tycker blir bra. Du kan tex ha kikärtsmjöl, bovetemjöl, quinoamjöl m.m.

Kikärtsbiffar

P1050753

Ingredienser

  • 2 pkt kikärtor (ca:4 dl kokta)
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 1 st zucchini
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 msk chiafrön
  • 1 kruka koriander
  • Örtsalt och peppar

Gör så här:

Mixa kikärtorna helst i en matberedare. Riv zucchini i en skål, salta rikligt (låt stå i ca:30min), krama sedan ur vätskan. Blanda i kikärtssmeten, riven vitlöken, hackad lök,  hakad morot, hackade nötter, zucchini, salt och peppar i en skål. Rör ihop till en smet. Låt stå i minst 30 min. Stek i stekpanna. Om dom känns lösa, in i ugnen i ca:15 min 100 grader.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

En blogg om livet