Kost och cancer

Kost och cancer

Här tänker jag , Elias skriva om vad mina synpunkter är gällande kostens betydelse för sjukdomar, för cancer. Även ni som inte är drabbade att välja en mer fördelaktig kost för att förebygga sjukdom.

För att undvika dom större sjukdomarna, såsom diabetes, hjärt- och kärl och cancer finns det väl dokumenterat vad vi bör och inte bör äta. Forskningen ser likadan ut världen över. Vi ska öka på grönsaker, baljväxter, frukt och bär, nötter och frön. Minska på mejerier, rött kött, socker, salt, alkohol, charkprodukter. Dessa kostråd finns det mängder med forskning som påvisar detta. Vissa forskare och läkare säger att man skulle kunna eliminera en rad sjukdomar bara genom kosten. Cancer skulle vi inte kunna eliminera men man ska veta att 50-90% av all cancer är kopplad till vår livsstil. Tänk er att hälften av all cancer kan undvikas eller ännu mer än så om vi i västvärlden bara skulle kunna ha en mer hälsosam livsstil. Mindre forskning finns det dock på när vi väl har fått t.ex cancer. Kanske mer komplext också. Men även här finns det mycket belägg och dokumentation på vad vi ska äta för att få en bättre prognos, bättre behandlingseffekt kombinerat med sedvanlig behandling. Kosten ser detsamma ut, en växtbaserad kost. För vore det inte ganska logiskt för att undvika recediv (återfall i cancer), spridning, minskning av tumör att äta på samma sätt som att minska risken att utveckla cancer. 

Jag började tänka mer på vad jag kan göra själv för att bekämpa min sjukdom  efter första operationen när nya tumörer setts. Efter vi hade läkarsamtalet med onkologläkaren då jag fick paliativ vård slängt i ansiktet. Efter detta samtal så sökte vi alternativa behandlingar för cancern. Då jag sen tidigare är intresserad av kost,  så var steget inte speciellt stort.  Sedan är jag van att läsa studier och ta reda på relevant fakta sedan mina 5 års naprapatstudier och studier på karolinska.  Jag bildade min egen  uppfattning om vad som är bra att äta, samt vad som bör uteslutas.  Nu efter ca:1.5 år känns det som jag hittat en bra kosthållning. Det har tagit tid, varit en successiv anpassning.  Min inspiration har jag fått från böcker, studier, googlat, olika organisationer, dokumentärer m.m. Jag är övertygad om att kosten har stor betydelse för behandling av cancer. Hur mycket är givetvis svårt att säga. Men att med behandling såsom cellgifter, strålning eller operation, att kombinera detta med en specifik kosthållning tror jag ger ett betydligt bättre resultat. Denna alternativa kamp för jag utanför sjukhusets väggar. För i dagsläget är det ingen idé att diskutera detta med läkarna. Flertalet av läkarna har tyvärr inte kunskap om kosten. Man kan få svar som ät det du mår bra av. Det finns inga belägg om en fördelaktig kost. Ät godis och chips om du vill. Varför ens uttala sig om inte kunskapen finns. Om man inte träffar en läkare som är intresserad och insatt i kosten. Det finns läkare som börjar inse vikten av kostens betydelse. Ett exempel är läkare för framtiden. En organisation som bildade för att lyfta fram kostens betydelse för sjukdom i Sverige, bl.a för cancer. Ett annat är ett av USA största vårdföretag (kaiser permanente) med 15 000 läkare som rekommenderar sina patienter en växtbaserad kost. Detta oftast i kombination med övrig sedvanlig behandling. Det är bara en tidsfråga innan dessa rekommendationer kommer till Sverige. Så varför vänta, börja redan nu, du har inget att förlora på det. Inga obehagliga biverkningar, utan tvärt om, du kommer att må bättre, få bättre värden, troligtvis slippa många obehagliga biverkningar från cellgifter och strålning.

läkare för framtiden

Som sagt finns det läkare som förespråkar kostens betydelse vid cancer. Här är ett utmärkt exempel. David Stenholtz, onkolog och driver organisationen Läkare för framtiden. Se intervjun här och en föreläsning här.

Det här är min egen kamp mot cancerna. Det är min kropp och det är jag som bestämmer vilken behandling jag ska ha. Många litar blint på läkarna, vilket är förståeligt om inte den medicinska kunskapen inte finns. Men även om medicinska kunskaperna inte finns så måste man våga ifrågasätta sin egen vård. In och googla, vart finns den bästa vården för just din eventuella cancerdiagnos? Be om expertis därifrån.Låt inte läkarna på ett litet sjukhus få leka med ditt liv. Be om att få vara med på detta sjukhus konferens (remiss dit). På konferenserna sitter många olika experter, som är experter på just din cancerdiagnos (radiologer, onkologer, kirurger). Om din läkare vägrar detta (som var fallet för mig), skriv en remiss själv. Detta är numera din rätt som patient. Om jag skulle bara sagt ja, snällt, är jag övertygad att jag inte varit med längre. Nu vet jag inte hur långt jag har kvar, eller om bot finns. Det senaste alternativet är faktiskt nu möjligt.

Ni som läser detta och har cancer, kanske nyligen fått beskedet och googlar runt vad man själv kan göra. Börja med kosten. Kanske är för häftigt att ställa om helt. Börja i så fall successivt.

2 reaktion på “Kost och cancer”

  1. Hej,
    Jag har samma cancertyp som du vad jag förstod, gallblåsecancer som är opererad för 1 och 1 halvt år sedan.
    Fick nu i maj besked om att jag fått en metastas i levern som ej kan opereras. Påbörjar cellgifter nu i juli. Jag vill gärna ha kontakt med dig.
    Eller vem tar man kontakt med om man vill ingå i immunstudien?
    Mvh Ylva

  2. Hej Ylva! Usch vad tråkigt att höra. Immunstudien är inget man själv kan välja tyvärr om man kan gå med i. Men vi har frågat och tryckt på detta på Elias onkolog vilket jag även kan tipsa dig om. Man får ta upp det med sin läkare och dom får undersöka möjligheten med att få delta i en sådan studie. Man får vara lite ”hård” och kräva att dom kollar upp detta ordentligt. Det finns inte så många studier än. Men i Sverige finns det åtminstone några stycken… Stor kram. Jag har mailadress: charlottamariaeriksson@gmail.com om du har andra frågor. KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

En blogg om livet