Min kost

Jag äter en växtbaserad kost

Jag äter som sagt en växtbaserad kost. Detta innebär en vegansk kost. Men en växtbaserad kost faller bättre på tungan, då det är till mesta dels grönt på tallriken. Detta innebär också en antiinflammatorisk kost. En kost som höjer mitt immunförsvar. Världscancerfonden rekommenderar den som vill minska sin risk för cancer att äta en kost huvudsakligen från växtriket. Alla ämnen i vår kost med påvisad cancerskyddande effekt återfinns i hela vegetabilier. All form av grönsaker hamnar på tallriken, färgrikt, mycket kolsorter. Till brukar det bli baljväxter av olika slag. Olika biffar med bönor, linser, grönsaker, kikärtor m.m.

Ekologiskt

Jag äter allt ekologiskt. Finns inte ekologiskt så köper jag inte vid just detta tillfälle, utan åker till en annan affär. Ibland kan det bli 3-4 olika ställen jag får åka till innan matkassen är fylld. Vissa grönsaker är så otroligt besprutade. Läs mer här om besprutade grönsaker

i-love-healthy-eating

 

Gröna juicer 

Pressar och mixar dagligen gröna juicer genom en juicemaskin och mixer. Denna maskin pressar det mesta. Brukar t.ex pressa vitkål, broccoli, gurka, purjolök, citron, ingefära, selleri, spetskål. Kanske ingen supergod blandning, men den går ner. När jag pressar så brukar jag göra ca:2.5 liter. Då räcker det i ungefär 3 dagar. Maximal näring från grönsakerna får man direkt efter, men eftersom det är en kallpress så bevaras ändå näringen relativt bra. Men såklart inte optimalt, men det är lite tidskrävande, så det smidigaste för mig är att pressa så det räcker ett tag.

Vad jag undviker

Dessa tycker jag är dom viktigaste livsmedel att undvika. Animaliska produkter, mejerier, socker, kolhydrater (ffa dessa med ett högt GI), gluten.

Socker

Bör man undvika socker har diskuterar länge inom cancervärlden. Frågar du onkologen, säger den som all annan kost, ät det du mår bra av, finns inget som hjälper med kosten. Men bara det att när en speciell röntgen gör, så kallad PET-röntgen. Under denna röntgen sprutas glukos in tillsammans med ett radioakivt ämne som fäster på glykoset och lyser upp på röntgen. Glykosmolekylerna dras direkt till tumör, då dessa suktar efter just glykos. Varför proppa i sig fullt med socker (glykos) som tumörerna vill ha, växer fortare. Jag undviker socker. När blodsockernivån i kroppen höjs motverkar kroppen detta genom att producera insulin. När kroppen bildar insulin stimuleras även bildningen av  IGF-1 (InsulinLikeGrowthFactor) i levern. IGF-1 har visats stimulera tillväxten av cancerceller. Alltså förtäring av socker/snabba kolhydrater höjer insulin, vilket stimulerar frisättning av IGF-1 som stimulerar cancerceller. Tittar på innehållsförtecknningarna så det inte är tillsatt något socker. Är tyvärr tillsatt socker i det mesta som finns att köpa. Näst intill all halvfabrikat innehåller tillsatt socker, alla färdiga såser m.m. För er som vill läsa mer om socker och cancer.

Kolhydrater

Jag försöker att undvika kolhydrater så gott det går. Välja produkter som har ett lågt GI. Undviker helt dom snabba kolhydraterna som t.ex pasta, vitt ris, vitt mjöl som höjer ditt blodsocker (se IGF-1 under socker). Det är i princip likadant som du skulle ät rent socker. Snabba  kolhydrater bryts ner direkt till glykos i kroppen. Mer om detta här.

Gluten

Jag undviker all form av gluten. Även fast man inte har celiaki (glutenintolerans) så är många känsliga mot gluten. Varför är det så? Gluten kanske inte är så bra för oss. Skapar inflammationer hos många. Undviker alltså det som innehåller spannmålen vete, råg och korn (pasta, bröd, bakverk m.m.).

Animaliska produkter (charkprodukter, kött, fisk, ägg, kyckling)  Äter jag som sagt inte. Vidare återfinns de ämnen med påvisad cancerframkallande effekt i animaliska produkter.

Where_do_get_your_Protein

Frukt

Undviker jag så gott jag kan. Speciellt frukt med ett högt GI (glykemisk index). Frukter höjer blodsockret, vilket jag vill undvika. Vissa mer, vissa mindre. En enkel tabell om några frukter. Men såklart jag äter någon frukt ibland. Speciellt som sötning i olika rätter, såsom t.ex glass, chokladbollar. Bär är jag lite mer frikostig med då dessa har generellt ett lägre GI. Tycker om att ha blåbär till min frukost.

Mejeriprodukter

Undviker jag helt. Mjölk innehåller bl.a. proteinet kasein, vilket är cancerogent som består till 80% av den proteinmängd som finns i mjölken. Innehåller även IGF-1 vilket starkt stimulerar cancerceller (se under socker). Läste en bok som en forskare från England har skrivit. Hon drabbades av bröstcancer, fick spridning till halsregionen där operation ej va möjligt. Hon sökte febrilt efter alternativ behandling. Sen läste hon att i China drabbas så otroligt färre personer av bröstcancer. Efter lite forskning, letande kom hon på att man inte konsumerar mejerier som vi i västvärlden gör. Hon uteslöt helt detta från kosten och redan efter någon vecka/månad var tumören borta. Hon har sedan rekommenderat fler att följa hennes kosthållning. Dom som uteslutit mejerier hade betydligt bättre utfall än dom som inte följde hennes råd till 100%, utan åt tex yoghurt till frukost.

Om det är något man ska utesluta först tycker jag det är mejerier, sharkprodukter, socker, snabba kolhydrater och rött kött.  Börja här, sedan vidare med, kyckling, fisk osv. Tills du har en helt växtbasread kost, en vegansk kost, en kost som förebygger sjukdom, en kost som minskar inflammationer, en kost som höjer ditt immunförsvar, en kost som läker din kropp, en kost för framtiden.

En blogg om livet