Majonnäs
Det här behöver du:
- 2 dl blandade cashewnötter och mandlar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk dijonsenap
- 1/2 pressad citron
- 1.5 dl vatten
- 1 dl linfröolja
- salt peppar
Gör så här:
Blötlägg nötterna i ca3-8 timmar. Mixa nötterna och vatten till en slät röra. I med pressad vitlök, senapen, citronen. Kör mixern på lägsta, samtidigt som du häller i oljan i en tunn stråle. Smala av med salt och peppar.
Tips: Denna majonnäs är bra grund till alla möjliga röror. Blanda med creme fraishe. Sedan kan du variera vad som just du tycker om. Lite mer smak som bearnaisesås, blanda i dragon och persilja. Starkare variant, blanda i sambel oleak.
Västkuströra
Det här behöver du:
- 2 dl vegansk majonnäs
- 1 dl havre creme fraiche/soya yoghurt eller blanda
- 2 msk tångrom (svart eller röd)
- 1 st rödlök
- 1 st kruka persilja
- 1/2 msk dijonsenap
- 1 st klyfta vitlök
- salt och peppar
Gör så här
Hacka löken och persiljan. Blanda majonnäsen och creme fraishen/soy yoghurt. Smaka av om balansen är bra, ev mer yoghurt eller majonnäs. Pressa vitlöken och i med övriga ingredienser. Låt stå i kylen en lien stund, sätter sig lite då.